June 18 2018 11:13:04
Navigatie
· Home
· Artikelen
· Literatuur
· Forum
· Web Links
· Foto's
· Zoeken

· RSS Forum
· RSS Nieuws

· Website van De Knoop
Gebruikers Online
· Gasten online: 1

· Leden online: 0

· Totaal aantal leden: 235
· Nieuwste lid: Toyvin
Forumonderwerpen
Nieuwste onderwerpen
· Themabijeenkomst ove...
· ervaringsverhalen
· ARGOS-trainingsdagen
· Landelijke themabije...
· De Knoop organiseert...
Actiefste onderwerpen
· ervaringsverhalen [8]
· zorgen [7]
· Help, even hart l... [6]
· mijn hechtingspro... [5]
· Hechtingstoornis? [4]
Laatste Artikelen
· Meetbare littekens o...
· Tips over Jeugdzorg/...
· 'Jeugdzorgsysteem in...
· Huntington en Hechting
· Onderzoeksvraag
Verbinding verbroken / Adoptie in adolescentie
Geertje van Egmond: Verbinding verbroken
Adoptie in adolescentie
2001, Tweede herziene druk.
Uitgebreide editie met nieuw theoretisch deel,
Ambo, Amsterdam
ISBN 90 263 1702 6

Het Geen-Bodem- Syndroom II

Het eerste deel van ‘Verbinding verbroken’ beschrijft de volgende aangrijpende fase in de geschiedenis van Isabel en haar familie en is uiteraard gelijkgebleven aan de eerste druk.

Het tweede deel van het boek bestaat uit een uitgebreid theoretisch deel onder de titel ‘ Het Geen - Bodem - Syndroom II’. De essentie van het syndroom wordt hierin verder uitgediept.

Ook wordt uitvoerig ingegaan op eventuele overeenkomsten en/of verschillen met andere ontwikkelings- en gedragsstoornissen bij kinderen en jeugdigen die tegenwoordig vaak ‘bodemloos’ worden genoemd.

Bodemloos bestaan (nieuw)

Omschrijving
Door de vele buitenlandse adopties worden gezinnen en hulpverleners in toenemende mate geconfronteerd met kinderen die een sterk afwijkend sociaal gedrag vertonen. Geertje van Egmond beschouwt dit gedrag als een emotionele handicap, die reeds in de allereerste levensfase ontstaat door een tekort aan, of zelfs totale afwezigheid van affectie, emotionele betrokkenheid, verzorging en voeding. Zij noemt deze handicap het 'geen-bodem-syndroom', welke term inmiddels overal ingang heeft gevonden. Uitingen van het syndroom worden ook herkend door biologische ouders van kinderen met diverse hechtingsstoornissen. Bodemloos bestaan is geen wetenschappelijke studie maar een verslag van binnenuit. Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel is het indringende verhaal van een gezin met een buitenlands adoptiekind, Isabel. Duidelijk wordt dat zij het geen-bodem-syndroom heeft en dat het hele gezin daar steeds meer onder te lijden krijgt. In het tweede deel wordt het begrip geen-bodem-syndroom theoretisch uitgewerkt. Het boek richt zich met name tot ouders, leerkrachten en hulpverleners. Bodemloos bestaan heeft sinds verschijnen veel losgemaakt. De problematiek van een deel van de adoptiekinderen is duidelijker en bespreekbaar geworden. Geertje van Egmond schreef ook een vervolg, Verbinding verbroken, waarin de puberjaren van dochter Isabel beschreven worden.
Lezing van Mw. B. van Hulzen


Behandeling van hechtingsproblemen

Lezing: Mw. B. van Hulzen, (kinder- en jeugdpsycholoog en psychotherapeut) ‘ Behandeling van hechtingsproblemen’. Twee vormen, ontwikkeld door mw. A. Thoomes-Vreugdenhil.
Bijeenkomsten WatNu?
Wilt u meer weten over de datum,s van bijeenkomsten voor het jaar 2007-2008?

Bijeenkomsten Wat Nu? en dan voor het werkjaar 2007-2008.
Cursus voor ouders van buitenlandse adoptiekinderen
Doelgroep
De cursus is bedoeld voor ouders van buitenlandse adoptiekinderen in de leeftijd van 4-12 jaar.

Het doel van de cursus
Bewustwording van het specifieke van het opvoeden van een adoptiekind en het verkrijgen van tips en vaardigheden om de communicatie met het adoptiekind te verbeteren.

Waarom zou ik meedoen aan deze cursus?
Het opvoeden van adoptiekinderen is voor een deel hetzelfde als het opvoeden van biologische kinderen. Tegelijkertijd is het ook anders. Wat is er nu zo specifiek aan?

MEE start nieuwe cursussen in het najaar
Haarlem, 14 augustus 2007

MEE Noordwest-Holland, regio Zuid-Kennemerland, start in het najaar nieuwe cursussen voor moeilijk lerende jongeren en volwassenen, en mensen met een verstandelijke beperking.

De cursussen starten bij voldoende aanmeldingen en er zijn geen kosten aan verbonden. Voor aanmelding, data, locaties, tijden en meer informatie kunnen geïnteresseerden tussen 9.00 en 16.00 terecht op het regiokantoor van MEE op Richard Holkade 2 in Haarlem, 023 – 535 8877. U wordt dan doorverwezen naar de betreffende cursusleider.
Landelijke Themabijeenkomst


Geacht heer / mevrouw,

U kunt zich niet meer aanmelden voor de landelijke themabijeenkomst voor 30 januari 2008.

Ook deze tweede themabijeenkomst zitten wij al overvol.

Prof. Dr. C. Schuengel zal ook deze bijeenkomst spreken over:
Feiten en meningen over verstoorde gehechtheid:
Waar wetenschappers (niet) mee kunnen helpen

Prof. Dr. C. Schuengel is, hoogleraar Orthopedagogiek, Dept Clinical Child and Family Studies. Vrije Universiteit Amsterdam/FPP
Werkzame werkwijzen in de jeugdzorg
De jeugdzorg werkt hard aan de effectiviteit van de hulp aan kinderen en jongeren met gedragsproblemen en ouders met opvoedingsproblemen. Het Nederlands Jeugdinstituut en Adviesbureau Van Montfoort hebben de effectieve elementen in de aanpak van verschillende soorten problemen van kinderen en gezinnen op een rij gezet om daarmee vervolgens zorgprogramma’s door te lichten. In het rapport 'Werkzame werkwijzen' staan de effectief gebleken ingrediënten per onderzochte doelgroep.

MEE, regio Zuid-Kennemerland, start broertjes- en zusjesgroep in het najaar
Haarlem, 7 juni 2007

MEE Noordwest-Holland start in het najaar van 2007 weer met de Broertjes- en zusjesgroep. Deze speel- en praatgroep is bestemd voor kinderen van zeven tot twaalf jaar die een broertje of zusje hebben met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, een chronische ziekte of een autisme spectrum stoornis.
De bijeenkomsten vinden plaats op woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur op een locatie van basisschool De Ark in Haarlem. Ouders kunnen hun kinderen nu opgeven via 023 – 535 8877. Deelname aan de groep is gratis.


De handicap van een broertje of zusje kan grote invloed hebben op de andere kinderen uit het gezin. Ze moeten zich vaak aanpassen, soms gaat het er met een gehandicapte broer of zus anders aan toe dan bij gezinnen van klasgenootjes of misschien worden ze daardoor gepest.
Inloggen
Gebruikersnaam

WachtwoordWachtwoord vergeten?
Vraag hier om een nieuw wachtwoord.
Shoutbox
U dient in te loggen om een bericht te plaatsen.

26/01/2014 21:44
Adoptie en hechtingsstoornis http://toyvin.word
press.com/

25/10/2012 13:29
Op http://www.vng.nl.
..t-jeugdwet
staat de inbreng van mensen en instellingen over de concept wettekst a.s. Jeugdwet, waar d

10/07/2012 11:50
Adoptie-klachtrech
t op http://adoptiezor.
..recht.html
(wanneer 20six.nl het niet doet). - [color=#990033]Het
klachtrecht is gebaseerd op de Algemene wet b

10/06/2012 19:15
zijn er volwassen mensen in een relatie bij wie bij 1 van hen nu pas (30) GBS is geconstateerd?

24/11/2011 13:44
Help de politiek te adviseren ten aanzien van de a.s. Wet Zorg voor Jeugd, die de Wjz gaat vervangen. Zal dat weer leiden tot on-gediagnosti- ceerde uithuisplaatsingen
, zonder valide onderzoek. Schr

18/05/2011 07:06
speltherapie in mentaliserende vorm onder begeleiding van een camera werkt ook.

04/04/2011 15:19
Hallo allemaal, wij zijn twee studenten die ons eindwerk maken over de beleving van het GBS bij geadopteerden. Hiervoor zoeken we nog kandidaten voor enqute. Meer info: forum - studenten. Alvast beda

27/02/2011 10:31
Hallo allemaal, wij zijn twee studenten die ons eindwerk maken over de beleving van het GBS bij geadopteerden. Hiervoor zoeken we nog kandidaten voor enqute. Meer info: forum - studenten. Alvast beda

08/01/2011 11:35
kan het zij dat een hechtingsstoornis overgaat (of de voorloper is) van borderline?

31/12/2010 10:55
vanaf gisteren tot zondag as is mn meiske bij r vader - ik mis haar zo Sad

Verwerkingstijd: 0.04 seconden 3,140,543 unieke bezoeken Top