June 18 2018 11:03:41
Navigatie
· Home
· Artikelen
· Literatuur
· Forum
· Web Links
· Foto's
· Zoeken

· RSS Forum
· RSS Nieuws

· Website van De Knoop
Gebruikers Online
· Gasten online: 1

· Leden online: 0

· Totaal aantal leden: 235
· Nieuwste lid: Toyvin
Forumonderwerpen
Nieuwste onderwerpen
· Themabijeenkomst ove...
· ervaringsverhalen
· ARGOS-trainingsdagen
· Landelijke themabije...
· De Knoop organiseert...
Actiefste onderwerpen
· ervaringsverhalen [8]
· zorgen [7]
· Help, even hart l... [6]
· mijn hechtingspro... [5]
· Hechtingstoornis? [4]
Laatste Artikelen
· Meetbare littekens o...
· Tips over Jeugdzorg/...
· 'Jeugdzorgsysteem in...
· Huntington en Hechting
· Onderzoeksvraag
Artikelen: Literatuur
Als hechten moeilijk is
Als hechten moeilijk is gaat over kinderen met hechtings-problemen. Het boek is geschreven voor ambulante werkers in de jeugdzorg zoals IOG, IAG, ITB, ‘Family’s first’, MFA, HEO, deeltijdbehandeling, semi-residentiële behandeling, gezins(dag)behandeling, Boddaert-centra, bureau jeugdzorg, pleeggezinnen.

Echte vaders over adoptie
Jaarlijks adopteren tientallen Nederlandse paren een kind. De afgelopen jaren zijn hierover verschillende boeken verschenen, vaak geschreven door moeders. In dit boek komen nu eens adoptievaders aan het woord. De drie 'ervaringsdeskundigen' bieden een meeslepend overzicht van de verbazingwekkende, ontroerende maar vaak ook komische gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan vòòr, tijdens en na hun adoptiereizen.

Een kink in de kabel
Er verschijnen veel boeken over kinder- en jeugdpsychiatrie. Boeken die gaan over wetenschappelijk onderzoek, professionele diagnostiek en complexe behandelingen. Er is echter behoefte aan een boek dat zorgt voor praktische kennisoverdracht voor groepswerkers, leraren en andere begeleiders-hulpverleners in de jeugdzorg. In dit boek worden vooral die stoornissen beschreven die leraren en groepswerkers binnen het brede veld van de jeugdzorg dagelijks tegenkomen en waar ze vaak niet goed raad mee weten.

Een wervelkind
Dit praktisch boek probeert antwoorden te geven op de vele vragen waar de ouders van kinderen met A.D.H.D.of een extreem pittig temperament dagelijks mee worstelen. In het eerste deel wordt op een heel toegankelijke manier uitgelegd wat A.D.H.D.is, waardoor het ontstaat en hoe er mee om te gaan.

Elk kind is uniek!
Een gebrek aan zelfvertrouwen kan bij kinderen voor veel problemen zorgen; teruggetrokkenheid, faalangst, maar ook agressief en stoer gedrag. Zelfvertrouwen en een gezond positief zelfbeeld vormen voor kinderen de basis waarop zij zich kunnen ontwikkelen.

Geen Bodemsyndroom
‘Bodemloos bestaan’ bestaat uit twee delen. Het eerste deel bevat het indringende verhaal van een gezin met een buitenlands adoptiekind, Isabel. In de loop van de tijd wordt steeds duide-lijker dat zij emotioneel diep beschadigd is en niet meer in staat om een gezonde hechting aan te gaan.

Gehechtheid en kinderbescherming
In de eerste uitgave is gehechtheid het centrale thema: de bevindingen en vooruitzichten van gehechtheid aan pleegouders, de wetenschappelijke stand van zaken van gehechtheid en tehuisplaatsing, en gehechtheid in de juridische praktijk van de jeugdbescherming.

Gehechtheid van ouders en kinderen
Hoe beïnvloeden jeugdervaringen van ouders de gehechtheidsrelatie met hun kinderen? Deze vraag vormt het thema van dit boek. De auteur beschrijft en analyseert de ontwikkelingen in de gehechtheidstheorie van de afgelopen tien jaar. Het accent ligt hierbij op de studie van intergenerationele overdracht van gehechtheid op het niveau van groepen en gezinnen.

Hechting en loyaliteit
Hechten en loyaal-zijn doen ouders en kinderen al eeuwen. Jeugdhulpverleners en jeugdbeschermers hebben dagelijks te maken met de begrippen hechting en loyaliteit. Het zijn twee verraderlijk ‘gewone’ woorden in het veld; iedereen weet of denkt te weten waar ze over gaan. Dat leidt gemakkelijk tot mis(ver)standen.

Hechting en therapeutische pleegzorg
Jantiene is agressief naar leeftijdsgenootjes, ze pikt en ze liegt op een manier dat het lijkt of ze haar eigen verhalen gelooft. Tijdens de zwangerschap tien jaar geleden was haar moeder verslaafd en werkzaam in de prostitutie. Aanvankelijk werd Jantiene ernstig verwaarloosd en mogelijk ook mishandeld. De komst van de stiefvader bracht rust in het leven van moeder, maar met Jantiene ging het steeds slechter. Uiteindelijk wordt met moeder een ondertoezichtstelling en een plaatsing in een therapeutisch pleeggezin overeengekomen.

Infantpsychiatrie
Infantpsychiatrie is bedoeld voor allen die zich vanuit de eigen professie bezig houden met de ontwikkeling van het jonge kind. De Infantpsychiatrie is een differentiatie binnen het vakgebied kinder- en jeugdpsychiatrie. Dit boek belicht de voortgang van dit betrekkelijk jonge specialisme in Nederland en is een logisch vervolg op infantpsychiatrie 1, de gezonde en verstoorde ontwikkeling van de vroege ouder-kindrelatie. Dit deel beschrijft de specifieke capaciteiten van het hele jonge kind, zowel in biologische aanleg als in psychosociale en cognitieve ontwikkeling.

Kinderen en gedragsproblemen
In kinderen en gedragsproblemen presenteer Martine Delfos een briopsychologisch model van gedrag. Gedragsstoornissen als angst, agressie, depressie en ADHD worden uitvoerig door haar belicht. Op inzichtelijke wijze gaat zij in op de vraag of gedrag vanuit aanleg wordt gestuurd, door rijping van het centrale zenuwstelsel wordt bepaald of door omgevingsfactoren. Hoewel deze drie factoren altijd een rol spelen in het totstandkomen van gedrag, is het maken van een onderscheid van wezenlijk belang voor de hulpverlening.

Kinderen met ernstige problemen
Er zijn boekenplanken volgeschreven over afwijkingen als ADHD, Gilles de la Tourette en PDD?NOS. Wat ontbrak was een praktische handleiding, een gids die praktijkervaring koppelt aan herkenning en behandeling.

Mijn kind is bang (en ik ook)
Het onderwerp is van alle tijden en universeel, maar nooit is het zo druk besproken als in onze dagen: de angst van en voor kinderen. Kinderpsychiater Peter Adriaenssens schreef in zijn bestseller Opvoeden is een groeiproces al enkele bladzijden over angsten van kinderen en hun ouders en over de manier om er écht iets aan te doen: opvoeden tot weerbaarheid. In de huidige sfeer zijn de goedbedoelde initiatieven en raadgevingen nauwelijks bij te houden.

Moeilijke adolescenten
Ze halen je het bloed onder de nagels uit. Ze vertikken de gemakkelijkste karweitjes uit te voeren en eisen steeds meer vrijheden op : meer geld, meer uitgaan en dan ook nog langer wegblijven. Op school bakken ze er niet zoveel van en de studie thuis is een foltering voor de ouders. Of ze wel goede vrienden hebben is nog maar de vraag en straks halen ze zich nog de politie op de hals. Binnenkort zijn ze volwassen. Wat zal er dan van ze worden?
Inloggen
Gebruikersnaam

WachtwoordWachtwoord vergeten?
Vraag hier om een nieuw wachtwoord.
Shoutbox
U dient in te loggen om een bericht te plaatsen.

26/01/2014 21:44
Adoptie en hechtingsstoornis http://toyvin.word
press.com/

25/10/2012 13:29
Op http://www.vng.nl.
..t-jeugdwet
staat de inbreng van mensen en instellingen over de concept wettekst a.s. Jeugdwet, waar d

10/07/2012 11:50
Adoptie-klachtrech
t op http://adoptiezor.
..recht.html
(wanneer 20six.nl het niet doet). - [color=#990033]Het
klachtrecht is gebaseerd op de Algemene wet b

10/06/2012 19:15
zijn er volwassen mensen in een relatie bij wie bij 1 van hen nu pas (30) GBS is geconstateerd?

24/11/2011 13:44
Help de politiek te adviseren ten aanzien van de a.s. Wet Zorg voor Jeugd, die de Wjz gaat vervangen. Zal dat weer leiden tot on-gediagnosti- ceerde uithuisplaatsingen
, zonder valide onderzoek. Schr

18/05/2011 07:06
speltherapie in mentaliserende vorm onder begeleiding van een camera werkt ook.

04/04/2011 15:19
Hallo allemaal, wij zijn twee studenten die ons eindwerk maken over de beleving van het GBS bij geadopteerden. Hiervoor zoeken we nog kandidaten voor enqute. Meer info: forum - studenten. Alvast beda

27/02/2011 10:31
Hallo allemaal, wij zijn twee studenten die ons eindwerk maken over de beleving van het GBS bij geadopteerden. Hiervoor zoeken we nog kandidaten voor enqute. Meer info: forum - studenten. Alvast beda

08/01/2011 11:35
kan het zij dat een hechtingsstoornis overgaat (of de voorloper is) van borderline?

31/12/2010 10:55
vanaf gisteren tot zondag as is mn meiske bij r vader - ik mis haar zo Sad

Verwerkingstijd: 0.03 seconden 3,140,505 unieke bezoeken Top